Tuppi

Etsitkö hauskaa ja jännittävää korttipeliä pelattavaksi perheesi tai ystäviesi kanssa? Jos näin on, tuppi voi olla etsimäsi peli. Alun perin Pohjois-Suomessa suosittu korttipeli on levinnyt laajalle; nyt ihmiset eri puolilta maata kokoontuvat joka vuosi kilpailemaan tupin Suomen mestaruuskilpailuissa Sodankylässä. Katsotaanpa tarkemmin, mikä tekee tupista niin viihdyttävän pelin!

Tupin alkuperä

Tuppi on Pohjois-Suomen kansallispeli. Se on edelleen tässä osaa maata Etelä-Suomea tunnetumpi ja täten pelatumpi, vaikka se on vuosikymmenten aikana levinnytkin maassamme laajemmalle. Yleinen muuttoliike ja opiskelijoiden liikkuminen tekivät pelin paremmin myös muun väestön tietoisuuteen. Tuppi muistuttaa paljon bridgeä, joten sitä välillä tituleerataankin leikkisästi “Suomen bridgeksi”.

Tuppi on niin sanottu tikkipeli, jossa tikeistä saa pisteitä – hieman samaan tyyliin kuin vaikkapa kasino-pelissä, vaikka nämä pelit muuten ovatkin melko erilaisia. Kerromme vähän myöhemmin tässä artikkelissa, mitä tikillä tarkoitetaan. Nämä tikkipelit kuuluvat vahvasti pohjoismaiseen korttipelaamisen kulttuuriin. Tuppi itse on saanut alkunsa Pohjois-Suomen savottakämpissä, jossa vastaavanlaisia pelejä pelattiin paljon vapaa-ajan vietteenä. Usein kyseessä oli ihan vain huvikseen pelattu peli, jossa ei voitettu rahapalkintoja. Sellaisena se tunnetaan hyvin pitkälti nykyäänkin.

Tavoite ja alkuvalmistelut

Tuppi on bridgeä muistuttava neljän pelaajan joukkuepeli. Peliä voi pelata myös kahden tai kolmen hengen voimin, mutta parhaiten se toimii juurikin neljän pelaajan kanssa. Tällöin kaksi pelaaja muodostaa joukkueen, joka pelaa yhdessä toista joukkuetta vastaan.

Tavoitteena on joko kerätä mahdollisimman monta tikkiä (rami) tai välttää niitä (nolo). Tuppia varten tarvitaan yksi tavallinen 52 kortin pakka, josta jokaiselle pelaajalle jaetaan 13 korttia. Pelin alussa päätetään, pelataanko ramia vai noloa – tämä ensimmäinen kierros on niin sanottu näyttökierros. Peli etenee myötäpäivään ja pelaajat ilmaisevat vuoron perään, joko korttia näyttäen tai sanoen, kumpaa peliä he haluavat pelata. Punainen kortti viestittää ramia, musta taas noloa. Jos joku näyttää ramia, pelataan sitä. Jos kaikki näyttävät noloa, pelataan sitä.

Mikä on tikki?

Tikkipelejä on olemassa monia ja tupissa voidaan pelata sekä perinteistä (rami) että käänteistä (nolo) tikkiä. Näiden pelien tarkoituksena on voittaa (tai välttää voittamasta) kierros, jossa kukin pelaaja lyö sääntöjen mukaisen yhden kortin pöytään. Tupissa on niin sanottu maapakko eli ensimmäinen lyöty kortti määrää maan, jota pöytään lyödään. Vain jos pelaajalla ei ole kyseistä maata kädessään, voi hän lyödä muun maan kortin. Tikin saa kokoon se pelaaja, joka lyö pöytään suurimman oikean maan kortin.

Pelin kulku

Sekä ramissa että nolossa korkein kortti on ässä. Pelin aloittava pelaaja on kuitenkin molemmissa versioissa eri. Nolossa pelin aloittaa aina se pelaaja, joka aloitti näyttökierroksen. Ramissa se on aina ramin näyttänyttä pelaajaa edeltävä pelaaja.

Kuten jo edellä mainittiin, ramissa joukkueet pyrkivät keräämään mahdollisimman paljon tikkejä, siinä missä nolossa pyritään välttämään niitä. Pelin voittaa versiosta riippumatta se joukkue, jolla on pelin loputtua eniten pisteitä – ramissa se, jolla on eniten kasoja ja nolossa se, jolla on vähiten.

Pisteiden laskenta

Sekä ramissa että nolossa eniten pisteitä saanut joukkue voittaa, mutta pisteiden määräytyminen on näissä kahdessa versiossa hieman poikkeava.

Ramissa seitsemän korttipinoa tuottaa neljä pistettä ja jokainen lisäpino tuottaa myös neljä pistettä. Voittoon tarvitaan vähintään seitsemän pinoa. Nolossa kuusi pinoa tuo neljä pistettä ja jokainen tästä yhden vähempi pinomäärä tuo neljä pistettä lisää.

Kenelle tuppi sopii?

Tuppi on loistava peli kaikenikäisille ja monenlaisista pelitaustoista tuleville pelaajille. Vaikka se voi aluksi tuntua monimutkaiselta, pienellä harjoittelulla kuka tahansa voi hallita säännöt. Parhaiten tuppi toimii neljänpelinä, jossa kaksi pelaajaa muodostaa toisiaan vastaan pelaavat joukkueet. Jos neljää pelaajaa ei ole saatavilla, onnistuu peli myös kahden tai kolmen henkilön kesken joillakin sääntömuutoksilla. Miksi ette ottaisi tätä hauskaa suomalaista peliä kokeiluun?